کارت حافظه یابرای دوربین عکاسی چی بخریم؟ در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت.
برای کارت های حافظه سه دسته کلی از لحاظ اندازه می توان در نظر گرفت:
کارت های حافظه SD و Micro SD از استاندارد ها و علائم یکسانی برخوردار هستند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
به غیر از اس دی و میکرو اس دی کارت های حافظه سی اف و سی فست هم وجود دارند.
سی اف و سی فست ، اندازه و پورت یکسانی دارند و از همین جهت کاملا شبیه به هم هستند تنها تفاوتشان در سرعتشان است که سی فست از سی اف سریع تر است.
کارت های خانواده سی معمولا از اس دی کارت ها سرعت نوشتن بالاتری دارند.
دوربین های رده حرفه ای از این نوع کارت حافظه پشتیبانی میکنند و معمولا دوربین های آماتور قابلیت پشتیبانی از این کارت را ندارند.
من شخصا به عنوان یک حرفه ای در عکاس صنعتی ، در پروژه های عکاسی صنعتی خودم همیشه از کارت های خانواده سی استفاده کردم به دلیل اینکه سرعت بالایی دارد و در انتقال عکس ها بر روی کامپیوتر شخص ام سرعت عمل بیشتری دارم.
Standard SD:اولین نسل اس دی کارت با ۲ گیگ حجم بود.
SDHC: دومین نسل ، اس دی اچ سی ، به معنای اس دی های کپاسیتی است ، از ۲ تا ۳۲ گیگ را داخل خود جای میدهد.
SD High Capacity SDHC نسل سوم بود ، از ۳۲ تا ۲ ترابایت.
Ultra Capacity SDUC ، این یکی بیشتر شبیه به فیلم های علمی تخیلی است تا واقعیت ، قابلیت ذخیره سازی از ۲ تا ۱۲۸ ترابایت را دارد.
البته اس دی کارت یو سی هنوز برای خرید در بازار موجود نیست اگر هم وجود داشته باشد قیمت بسیار گزافی خواهد داشت.
به نوار های باریک پشت اس دی کارت ها باس میگویند ، از طریق باس ارتباط بین حافظه و دستگاه برقرار میشود.
باس شامل چندین پروتکل و چندین استاندارد میشود که هر کدام سرعت متفاوتی را به شما ارائه خواهند داد ، در ادامه بر شما شرح خواهم داد و به شما خواهم گفت که کدام یک برای مصرف شما مناسب خواهد بود.
اولین نسل باس ها : High speed bus بود که در مقایسه با تکنولوژی های امروزی چندان سریع به نظر نمیرسد ، سرعت انتقال داده در این نوع باس ۲۵مگابایت بر ثانیه است.
دومین نسل باس ها UHS-I است ، به معنای Ultra high speed ، یو اچ اس ۱ از لحاظ ظاهری درگاهی مشابه با High speed اما با سرعتی بالاتر دارد، سرعت این باس تا ۱۰۴ مگابایت بر ثانیه است.
برای تشخیص UHS-I بودن SD کارت به لیبل آن توجه کنید اگر عدد ۱ یونانی داشت به معنای UHS-I میباشد.
پس از UHS-II ، UHS-I وارد بازار شد ، این باس به جای یک نوار از دو نوار مسی استفاده میکرد ، سرعت این باس تا ۳۱۲ مگابایت بر ثانیه هم میرسد.
UHS-II قیمت بسیار بالایی دارد و شاید دوربین شما از این نوع باس پشتیبانی نکند ، UHS-II و بالاتر فقط وقتی پیشنهاد میشود که شما واقعا به سرعت بسیار بالایی در نوشتن و خواندن اطلاعات نیاز داشته باشید.
برای تشخیص UHS-II به لیبل اس دی کارت توجه کنید عدد ۲ یونانی باید نوشته شده باشد و میتوانید به باس هم توجه کنید اگر ۲ نوار مسی داشت یعنی UHS-II است.
این سرعت هایی که ذکر شد بر اساس چیزی می باشد که باس ارائه میدهد ، و سایر تجهیزات شما روی سرعت نهایی نوشتن و خواندن تاثیر خواهند گذاشت ، برای مثلا باید حتما از کارت خوانی استفاده کنید که این سرعت هارا پشتیبانی کند و صد البته کامپیوتر شما هم توانایی این سرعت را داشته باشد و در نهایت کابل اتصال هم توانایی انتقال این حجم از اطلاعات را داشته باشد.
کجا از شما کلاه برداری میشود؟
ممکن است دوربین شما از یو اچ اس ۲ پشتیبانی نکند فروشنده مکار این اس دی کارت را به شما به قیمت گزافی می تواند بفروشد ، در این حالت شما چیزی را خریده اید که به هیچ عنوان توانایی استفاده از آن را ندارید.
در خرید اس دی کارت های دست دوم به این نکته توجه کنید که لیبل آن جابه جا نشده باشد مثلا های اسپید را جای یو اچ اس ۱ به شما نفروشند.
از برند های مطمئن خرید کنید ، مثل سان دیسک ، لکسار و…
تفاوت سرعت نوشتن و خواندن در کارت های حافظه:
عددی که روی اس دی کارت ها نوشته شده است معمولا عدد خواندن است و نه نوشتن.
یعنی سرعتی که اطلاعات از روی کارت به کامپیوتر انتقال داده میشود ، چیزی که برای ما اهمیت دارد سرعت انتقال و ذخیره سازی عکس ها از دوربین به اس دی کارت است.
قبل از اینکه عکس ها بر روی کارت حافظه ذخیره شوند در یک حافظه موقت در دوربین که اسمش بافر است ذخیره میشوند هرچقدر سرعت نوشتن کارت حافظه ما بالاتر باشد انتقال عکس ها از بافر به کارت حافظه سریع تر است و برای عکاسی های سریع مناسب خواهد بود.
دوربین های امروزی ، سرعت عکاسی پیاپی بسیار بالایی دارند و حجم هر تک عکس هم بسیار بالاست برای چنین موقعیت هایی به سرعت نوشتن بالا نیاز پیدا خواهیم کرد ، مثلا یک دوربین سونی میرور لس میتواند ۳۰ فریم بر ثانیه با شاتر الکترونیک عکاسی پیاپی کند و خب ذخیره سازی این حجم از عکس روی یک اس دی کارت ضعیف به هیچ عنوان منطقی نیست چون سرعت عکاسی مارا کاهش میدهد.
فرض کنید عکاس حیات وحش هستید و درحال عکاسی از یک پرنده که شیرجه میرود برای شکار ، شما هم شاتر را نگه میدارید تا عکاسی پیاپی کنید اگر بافر شما پر شود و اس دی کارتتان سرعت نوشتن کافی نداشته باشد احتمال از دست رفتن شات شما وجود دارد.
عدد نوشتن روی جعبه اس دی کارت ذکر شده است معمولا پشت جعبه نوشته می شود.
پایداری سرعت انتقال داده:
در تمامی تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات انتقال داده معمولا به صورت سینوسی است گاهی افزایش دارد و گاهی کاهش افزایش سرعت همیشه مطلوب است اما کاهش سرعت می تواند زیان ده باشد و این کاهش سرعت نباید از حدی پایین تر برود.
مثلا اگر درحال فیلم برداری هستید و سرعت انتقال داده از حدی پایین تر برود فیلم شما دچار افت فریم خواهد شد مخصوصا در فیلم برداری های فور کی و با فریم ریت بالا.
برای تایین حداقل سرعت استاندارد هایی در نظر گرفته شده است که در ادامه به آن ها می پردازیم.
۱.C با یک عدد : سی از اول Class گرفته شده این عدد نشان دهنده کمترین سرعت انتقال داده است ، مثلا اگر داخل سی عدد ۱۰ باشد به این معنا است که حداقل سرعت انتقال داده در این اس دی کارت ۱۰ مگابایت بر ثانیه است و از این کمتر نمی رود ، هر عددی داخل سی باشد به معنای حداقل انتقال داده است ، مثلا C3 یعنی حداقل سرعت ۳ مگابایت بر ثانیه است.
۲.استاندارد بعدی U است ، U1 و U3 داریم ، یو از Ultra گرفته شده است U1 به معنای ۱۰ مگابایت بر ثانیه است و U3 به معنای ۳۰ مگابایت بر ثانیه. U1 وC10 یک معنا دارند.
۳.استاندارد بعدی V است : V30 ، V60 ، V90 ، وی ۳۰ به معنای حداقل سرعت انتقال داده ۳۰ مگابایت بر ثانیه است ، وی ۶۰ یعنی ۶۰ مگابایت و وی ۹۰ به معنای ۹۰ مگابایت بر ثانیه است است.
اس دی کارت های وی ۶۰ و وی ۹۰ از اس دی کارت های حرفه ای مخصوص فیلم برداری محسوب می شوند.
ارتباط درگاه اتصال باس با حداقل سرعت انتقال داده:
نوع درگاه باس ارتباط مستقیمی با حداقل سرعت انتقال داده دارد ، ما فقط روی UHS-I و UHS-II، وی شصت و وی نود داریم ، و روی باس High speed به هیچ وجه V60 نداریم.
بیت ریت و حداقل سرعت نوشتن مورد نیاز:
هشت بیت = یک بایت ، یک میلیون بیت = یک مگابیت ، هشت مگابیت = یک مگابایت.
این دوربین نیکون من هستش ، و بیت ریت فیلم برداری اش ۲۰ مگابایت بر ثانیه است یعنی ۲۰ میلیون بیت هر ثانیه ویدیو میگیرد. ۲۰ مگابیت برابر ۲.۵ مگابایت است ، یعنی ما در هر ثانیه فیلم برداری چیزی حدود ۲.۵مگابایت انتقال داده داریم ، پس کارت حافظه ما نباید از حد پایین تر برود .
در دوربین های فیلم برداری حرفه ای بیت ریت به شدت بالاتر خواهد بود مخصولا اگر فیلم برداری 4K انجام بدیم.
خود دوربین هم محدودیت انتقال داده دار ، مثلا دوربین من نهایت داده ای که میتواند انتقال بدهد ۳۵۰ مگابایت بر ثانیه است.
اگر علائم همزمان مورد استفاده قرار بگیرند :
بعضی اوقات این علائم همزمان باهم استفاده می شوند ، اما همیشه بزرگ ترین آن ها مهم است مثلا روی یک اس دی کارت نوشته شده سی ۱۰ یو ۳ و وی ۶۰ ، سی و یو نهایت خودشان هستند و وی ۶۰ از آن ها بسیار بالاتر است بنابراین وی شصت را ملاک قرار می دهیم.
استفاده همزمان از دو اس دی کارت:
اگر دوربینتان قابلیت پشتیبانی همزمان از دو کارت حافظه را دارد ، در مواقعی پیشنهاد می شود از دو اس دی کارت استفاده کنید.
اگر عکاسی تبلیغاتی انجام می دهید معمولا استفاده از یک کارت حافظه کفایت میکند زیرا اگر اتفاقی برای کارت حافظه رخ بدهد همیشه امکان دوباره گرفتن عکس وجود دارد ؛ اما اگرعکاسی عروسی می کنید این خطر وجود دارد که SD Card شما دچار اشکال شود و تمامی عکس ها از دست برود اگر از دو اس دی کارت یا( به قول آمیانه رم) استفاده کنید عکس ها روی هر دوی کارت های حافظه ذخیره میشوند و شما دیگر نگرانی ای از این بابت نخواهید داشت.
در اینجا باید به این نکته توجه کنید که سرعت نوشتن هر دو اس دی کارت یکسان باشه که دچار افت سرعت نشوید.
کارت خوان:
کارت خوانی که تهیه می کنید باید از کارت حافظه شما پشتیبانی کند برای مثال اگر اس دی کارت یو اچ اس ۲ خریداری کرده اید کارت خوانتان هم باید از یو اچ اس ۲ پشتیبانی کند تا نهایت سرعت را بتوانید داشته باشید.
نوع اتصال کارت خوان به کامپیوتر هم اهمیت بسیاری دارد ، حتما USB3.0 به بالا باشد.
اتصال های دیگری اعم از لاتنینگ ، لن و … هم وجود دارد که معمولا قیمت بالاتری دارند.
ریکاوری:
اکثر اتفاق هایی که برای اس دی کارت رخ می دهد ، معمولا قابل ریکاوری و بازیابی است.
برخی اوقات به اشتباه کارت حافظه را فرمت میکنیم در کل ۲ نوع فرمتینگ داریم فرمتینگ امن و فرمتینگ ناامن ، اگر با دکمه های دوربین فرمت کرده باشید شما یک فرمت نا امن انجام داده اید که قابل بازیابی است البته باید دقت کنید که بعد از فرمت کردن به هیچ عنوان اطلاعاتی روی کارت حافظه نگذارید.
سعی کنید نهایت دقت رو در نگهداری کارت های حافظه به خرج بدهید ، برای این منظور میتوانید کیف مخصوص نگهداری اس دی کارت تهیه کنید و اس دی کارت های خود را در آن حفظ کنید.
یک پیشنهاد حرفه ای:
شما میتوانید چند اس دی کارت اضافه با حجم های پایین و ارزان داشته باشید ، و این ها را در نقاطی مثل کیف پول ، داخل ماشین ، داخل کیف دوربین و … بگذارید و اگر کارت اصلیتان را فراموش کردید از این ها استفاده کنید.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد اگر سوالی بود میتوانید در قسمت کامنت ها بپرسید به همه آن ها پاسخگو خواهم بود.